Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Европейският пазар на газ продължава да пренаписва високите цени

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Европейският пазар на газ продължава да пренаписва високите цени
Коментари Харесай

Газпром причинява на Европа енергиен шок: Цената на газа надхвърли 550 долара

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Европейският пазар на газ продължава да пренаписва високите цени на фона на внезапен спад на доставките от Русия.
В сряда цената на фючърсите на газ за доставка през октомври на лондонската борса ICE надвиши 550 $ за хиляда кубически метра, добавяйки 5,6% от началото на седмицата и повече от 10% през първите 11 дни на август.

Договорните цени, свързани с спот цените в най -големия газов хъб в Европейски Съюз, TTF, доближиха 552,7 $ за хиляда кубически метра към 10,48 часа московско време, преди да се отдръпват до 548,4 до края на четвъртия час на търговията.
Фючърсите за октомври и ноември също се покачиха над 550 $, откакто Газпром още веднъж прекъсна потока през газопровода Ямал-Европа.

Намаляването на доставките с съвсем на половина стартира в края на юли, когато вместо 84 милиона кубически метра дневно, компресорната станция „ Малнов “ край Франкфурт на дер Одер стартира да получава 50-60 милиона кубически метра.
След повредата в завода на " Газпром " в Уренгой на 5 август размерът на доставките падна до 1 милион кубически метра на час и няма възобновяване до предходните равнища.

В сряда сутринта изпомпването беше увеличено до 1,5 милиона кубически метра на час, след което се срина до нов най-малко от 0,85 милиона кубически метра.
Тръбопроводът, който изпомпва газ от северната част на Западен Сибир през Беларус и Полша до Германия, работи единствено с една четвърт от потенциала си, изостряйки дефицита в страните от Европейски Съюз, които за първи път от доста години са принудени да вземат гориво от тях вместо да се пълнят складови пространства през лятото.

След газа в Европа цените на въглищата започнаха бързо да се повишават. За първи път от 9 години фючърсните котировки за идващия месец надвишиха 100 $ за звук след внезапно повишаване на цените за доставка от експортьори от Австралия и Китай. От началото на годината въглищата в Европейски Съюз са поскъпнали съвсем 1,5 пъти.

„ Обикновено има много гъвкаво предложение на пазара на въглища и това, което се случва с газа, не въздейства доста на цената на въглищата. Но в този момент запасите в Европа са доста ниски и просто няма механизъм за бързо увеличение на доставките “, споделя Джеймс Уодел, началник на изследването на пазара на газ в Европейски Съюз в Energy Aspects.
Ситуацията за Европейски Съюз се утежнява от дефицита на полутечен газ, който интензивно отива в Азия, където цените през юли са били по -високи със 70 $ за хиляда кубически метра, споделят специалисти от Енергийния център Сколково. През юли Европа получи 2 милиарда кубически метра по -малко регазифициран полутечен природен газ в съпоставяне със същия месец преди година. В същото време запасите в оборудванията за ПХГ са на рекордно ниски равнища - 62 милиарда кубически метра, което е с 30 милиарда по -малко от миналогодишното равнище.

В същото време Газпром отхвърля да резервира спомагателни помпени мощности през Украйна. „ Ако доставчиците на полутечен природен газ не излязат със обилни нови доставки на европейския пазар или„ Газпром “не промени ненадейно тактиката си, като натовари оптимално украинския кулоар, тогава ниски цени на газа в Европа не трябва да се чакат най-малко до края на годината “, предизвестяват специалистите от Сколково. 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР